Mart de Niet

Geachte bezoeker,

Mijn naam is Mart de Niet  (1952).
Al vanaf mijn jonge kinderjaren heeft de natuur mijn interesse. Uren door bos en duin struinen. Heerlijk!

Later – wanneer je de verschillen in het landschap gaat zien – wordt het allemaal nog veel interessanter. De zomers waren lang en het was altijd mooi weer. Op de basisschool waren de lessen tekenen en natuur voor mij favoriet.

De tijd en omstandigheden waren er niet naar om verder te leren. Uiteindelijk ben ik na de lerarenopleiding (Wiskunde Natuurkunde en Werktuigbouw) voor de klas terecht gekomen. Na 40 onderwijsjaren kon ik stoppen. Door mijn drukke baan in het onderwijs en daarnaast mijn gezin was er niet echt veel tijd om te schilderen. Iets wat ik wel heel graag wilde. Maar nu na mijn pensionering is het heerlijk om vrij te zijn. De kinderen groter en rust in het gezinsleven, vrij en meer tijd voor mijn passie: het schilderen van de omgeving waar ik zo graag in vertoef. Het liefst plein-air samen met een schildervriend in de natuur met het onderwerp in het gezichtsveld en de wind om de oren.

Kees Bol als inspiratie
Na een vergadering in het centrum van Den Haag reed ik op weg naar huis over het Noordeinde. Een straat met veel galeries, waardoor ik altijd erg moest oppassen om nergens tegenaan te rijden. Een tentoonstelling van het werk van Kees Bol bij galerie Smelik en Stokking trok alle aandacht en na van m’n fiets afgestapt te zijn, heb ik bijna met mijn neus tegen de etalageruit de werken staan bewonderen (de galerie was helaas al gesloten).
Maar daar is wel de aanzet gegeven tot het schilderen, wat ik tot op de dag van vandaag met veel plezier uitoefen.
Contacten met Kees Bol volgden, wat een prachtige man en wat kon hij verhalen over van alles en nog wat. Het leuke was dat hij ook op de Haagse academie heeft gewerkt. Zijn directe stijl, kleur tegen kleur, het is een feest om zo naar een schilderij te kijken en het uiteindelijk zelf te doen.

Houtsneden
Naast het schilderen met acryl en olieverf heeft het maken van houtsneden later ook mijn bijzondere interesse gekregen. Heerlijk rustgevend om na een ontwerptekening de volgorde uit te denken en door middel van handdrukken een (reductie) houtsnede te maken.
De onderwerpen waar ik graag aan werk zijn het landschap, met name Duin en strand, het rivierenlandschap en bloemstillevens. Vaak vormt een gekregen bos bloemen de aanleiding om een bloemstilleven op te zetten.

Gevolgde Cursussen/Workshops
Schilderen Autodidact
Siemen Dijkstra, Kleurenhoutsneden, Klassieke Academie Groningen
Peter Smit, Plein-air schilderen, Katwijk
Reinder Homan, Etsen, Klassieke Academie Groningen

Als u interesse heeft in één van de werkjes verneem ik het graag van u. Hieronder vindt u mijn contactgegevens.


Mart de Niet – Van Boetzelaerlaan 224 – 2581 BB Den Haag

070 – 355 864 8 | 06 – 372 343 11 | martdeniet@gmail.com